Zdeněk VÁLEK slaví 60 let

11.10.2018 15:09

V letošním roce Zdeněk Válek slaví životní jubileum 60 let. Jeho život je pevně spjat s tou nejkrásnější hrou zvanou kopaná. První fotbalové krůčky učinil v Tovačově a postupně přes Přerovské strojírny, dnešní Viktorka, došel v 15 letech do Prahy. Zájem projevila Sparta, ale tehdy též legendární Dukla. Volba vskutku těžká. Zdeněk po domácí poradě s otcem volí Julisku a setkává se na hřišti s Tomášem Křížem a Petrem Radou. Zdálo-by se, že ligová scéna je za dveřmi, ale není to tak jednoduché. Z důvodu reorganizace jsou zrušena B mužstva a tak Zdeněk míří na rok do divizního Meteoru. Tehdy povinnou vojenskou službu odehraje v zeleném mundúru na zelených pažitech vojenských klubů v Žamberku, Písku a nakonec v Hodoníně. To už kolem krouží bafuňáři z vyšších soutěží. 

Druholigové Vítkovice vrací Zdeňka na Moravu. Přesto Sparta vyvíjí nátlak k přestupu zpět do Prahy, ale bezúspěšně. Další přestupní termín zvoní u dveří Slavia. To už je ale na světě nabídka trenéra Hadamczika do základní sestavy Baníku Ostrava, a tak v lednovém přestupním termínu 1981 začíná ligová kariéra na Bazalech. Ihned se prosazuje, získává s Baníkem mistrovský titul, a tak volá reprezentační trenér Vengloš, který sestavuje tým pro mistrovství světa ve Španělsku1982. 

Premiéra je to jako hrom. Přátelský zápas proti mistrům světa z Argentiny na jejich stadionu River Plate v Buenos Aires před 50,000 diváky. Zdeněk již není vystrašený mladíček. Ve 14. minutě dostává přihrávku proti noze a neskutečnou bombou z prostoru před vápnem, vymetá pavučinky argentinské brány. Následuje nominační soustředění na mistrovství světa ve Vysokých Tatrách. Spoluhráči mají zvučná jména. Jurkemik, Barmoš, Bičovský, Vojáček, Petržela, Berger, Masný, Vízek, Nehoda a kamarád Kříž. Sítem nakonec neprošel. V reprezentaci později hraje s Chovancem, Haškem, Kociánem, Kubíkem nebo Knoflíčkem. 

S Baníkem hraje Ligu mistrů proti Dynamu Drážďany, Bayernu Mnichov nebo Crvena zvezda Bělehrad. V roce 1986 se přece jen vrací zpět do Prahy. Bohemians v té době hrají stále špici ligy. Ještě v poslední sezoně s pádem komunismu, končí Klokani na 4.místě tabulky. Zdeněk Válek uzavírá svou profesionální kariéru s 5 reprezentačními starty a jedním gólem, a k tomu 224 ligových startů s 40 ligovými góly. Postupem let se vrátil zpět na naše hřiště v roli trenéra. 

K životnímu jubileu přejeme Zdeňkovi pevné zdraví, radost z fotbalových krůčků nejmladšího syna Marka a dobrého fotbalu v Tovačově. V rubrice Hráči v reprezentaci naleznete video záznam nejslavnějšího Zdenkova gólu v Argentině.

Za všechny příznivce tovačovské kopané blahopřeje výbor kopané.
Zpět